Noże Santoku

Japoński nóż Santoku to w zasadzie połączenie japońskiego noża Gyuto z niewielkim tasakiem.
Santoku-bōchō to nóż ogólnego zastosowania. Nazwa noża nawiązuje do jego wszechstronności, oznacza "trzy cnoty" i mowa tu o warzywach, rybach i mięsie lub o trzech sposobach użycia - cięciu, krojeniu i siekaniu. Kształt noża nieco przypomina Gyuto lecz jest bardziej "przysadzisty" a ostrze ma zdecydowanie mniejszą krzywiznę. Santoku jest krótszy, cieńszy i twardszy niż zachodni nóż szefa kuchni. Ostrze wystaje daleko poniżej rączki noża co zapewnia dostateczną ilość miejsca na palce ułatwiając np. siekanie. Oryginalne japońskie noże Santoku są świetnie wyważone co w połączeniu z ich uniwersalnością powoduje, że są coraz bardziej popularne na zachodzie.
Santoku-bōchō to nóż ogólnego zastosowania. Nazwa noża nawiązuje do jego wszechstronności, oznacza "trzy cnoty" i mowa tu o warzywach, rybach i mięsie lub o trzech sposobach użycia - cięciu, krojeniu i siekaniu. Kształt noża nieco przypomina Gyuto lecz jest bardziej "przysadzisty" a ostrze ma zdecydowanie mniejszą krzywiznę. Santoku jest krótszy, cieńszy i twardszy niż zachodni nóż szefa kuchni. Ostrze wystaje daleko poniżej rączki noża co zapewnia dostateczną ilość miejsca na palce ułatwiając np. siekanie. Oryginalne japońskie noże Santoku są świetnie wyważone co w połączeniu z ich uniwersalnością powoduje, że są coraz bardziej popularne na zachodzie.
dodaj do porównaniadodaj do schowka
szt. Do koszyka
Tojiro A-1 VG-10 nóż Santoku 170
219,00 zł- Producent: TOJIRO
- Numer katalogowy: 2200301
- Dostępność: Wyprzedane
dodaj do porównaniadodaj do schowka
Tojiro DP 3 Eco nóż Santoku 170
279,00 zł- Producent: TOJIRO
- Numer katalogowy: 2200311
- Dostępność: Dostępny
dodaj do porównaniadodaj do schowka
szt. Do koszyka