Yoshimi Kato to japoński mistrz kowalski tzw. "młodego pokolenia", który w 2008 r. uzyskał certyfikat mistrza tradycyjnego rzemiosła. "Młode pokolenie" jest bardzo umownym terminem zważywszy, że mistrz Kato ma obecnie 54 lata. Jednak sztuka kowalstwa w Japonii wymaga bardzo wielu lat praktyki i w towarzystwie starszych o kilka dekad mistrzów Yoshimi Kato jest rzeczywiście stosunkowo młody.
Firma KATO UCHI HAMONO działa w Takefu, jednej z ważniejszych stolic noży japońskich położonym w historycznej części prefektury Fukui zwanej Echizen. Noże wykonywane w Echizen nazywają się Echizen Uchi Hamono, a tradycja ich produkcji sięga 700 lat. Yoshimi Kato firmę KATO UCHI HAMONO przejął w 2018 r. po swoim teściu Hiroshi Kato. Tradycje kowalskie w tej rodzinie zapoczątkował Kintaro Kato ojciec Hiroshi, który rozpoczął produkcję noży kuchennych już w 1928 roku, a po 30 latach otworzył własną firmę KANEHIRO UCHI HAMONO.
Noże Yoshimi Kato wykonane są z bardzo trudnej w obróbce ale niezwykle twardej stali Aogomi Super. Ta wysokowęglowa stal charakteryzuje się doskonałą ostrością i trzymaniem krawędzi. Miomo osiągania wysokiej twardości - nawet ponad 63º w skali Rockwella - nie jest nadmiernie krucha. Jest to stal reaktywna i nieodporna na rdzę, należy więc ostrze wytrzeć i osuszyć po każdym użyciu.