Słownik
Warto znać kilka japońskich nazw i zwrotów związanych z sushi.
Poniżej przedstawiamy krótki słownik.
AGE
smażone Tofu
AKAMI
Ciemne mięso z środka ryby
ANAGO
węgorz
BANCHA
rodzaj herbaty
CHA
herbata
CHIAI
ciemno zabarwiony kawałek mięsa rybiego
CHIRASHI ZUSHI
"rozsiane sushi"
CHUTORO
tłusty tuńczyk
DAIKON
japońska rzodkiew
DASHI
rosół rybny
ENGAWA
mięso na płetwach ryby płaszczki
FUTO-MAKI
grube rolowane sushi
GARI
marnowany imbir
GOMA
sezam
GOMAI OROSHI
technika filetowania ryby na pięć części
GOMOKU ZUSHI
mieszane "rozsiane sushi"
GUNKAN MAKI
sushi"Okręt Wojenny"
GYOKURU
zielona herbata najlepszej jakości
HAKO ZUSHI
skrzyneczkowe sushi prasowane
HAMACHI
młoda ryba żółty ogon
HANGIRI
drawniana (cedrowa) miska
HASHI
pałeczki
HASHI OKI
podstawka pod pałeczki
HASHIRA
część skorupiaka
HIRAME
halibut
HOCHO
nóż
HOSO-MAKI
małe rolowane sushi
IKA
Kałamarnica
IKURA
kawior łososiowy
INARI-SUSHI
smażone nadziewane torebeczki tofu
ITAME
mistrz sushi
KAMABOKO
ciasto rybne
KANI
rak
KAMPYO
suszona dynia
KAPPA
ogórek
KOMBU
rodzaj alg
MAGURO
tuńczyk
MA KAJIKI
Miecznik
MAKI SUSHI
rolowane sushi
MAKISU
mata do rolowania
MIRIN
słodka sake do gotowania
MISO DASHI
rodzaj zupy
MOMIGI OROSHI
ostra pasta pieprzowa
NIGIRI ZUSHI
ręcznie formowane sushi
NINJIN
marchew
NORI
prasowane algi
OSHIBORI
wilgotna goraca ściereczka (np.podawana w barze przed posiłkiem)
OTORO
tłusty kawałek tuńczyka
SABA
makrela
SAKE
wino ryżowe
SAKUDORI
sposób krojenia ryby
SANMAI OROSHI
technika filetowania ryby na trzy części
SASHIMI
surowa ryba
SENCHA
zielona herbata średniej jakości
SHAMOJI
drewniana łopatka do ryżu
SHIITAKE
grzyby
SHOYU
sos sojowy
SU
ocet ryżowy
SUDARE
inna nazwa dla makisu
SUIMONO
podstawa zupy
SUSHI-ZU
przyprawa do ryżu na bazie octu
TAKO
ośmiornica
TAMAGO
japoński omlet
TEMAKI-SUSHI
ręcznie rolowane sushi rożki
UNAGI
węgorz słodkowodny
WASABI
Zielony chrzan
ZARU
Bambusowy cedzak
Poniżej przedstawiamy krótki słownik.
AGE
smażone Tofu
AKAMI
Ciemne mięso z środka ryby
ANAGO
węgorz
BANCHA
rodzaj herbaty
CHA
herbata
CHIAI
ciemno zabarwiony kawałek mięsa rybiego
CHIRASHI ZUSHI
"rozsiane sushi"
CHUTORO
tłusty tuńczyk
DAIKON
japońska rzodkiew
DASHI
rosół rybny
ENGAWA
mięso na płetwach ryby płaszczki
FUTO-MAKI
grube rolowane sushi
GARI
marnowany imbir
GOMA
sezam
GOMAI OROSHI
technika filetowania ryby na pięć części
GOMOKU ZUSHI
mieszane "rozsiane sushi"
GUNKAN MAKI
sushi"Okręt Wojenny"
GYOKURU
zielona herbata najlepszej jakości
HAKO ZUSHI
skrzyneczkowe sushi prasowane
HAMACHI
młoda ryba żółty ogon
HANGIRI
drawniana (cedrowa) miska
HASHI
pałeczki
HASHI OKI
podstawka pod pałeczki
HASHIRA
część skorupiaka
HIRAME
halibut
HOCHO
nóż
HOSO-MAKI
małe rolowane sushi
IKA
Kałamarnica
IKURA
kawior łososiowy
INARI-SUSHI
smażone nadziewane torebeczki tofu
ITAME
mistrz sushi
KAMABOKO
ciasto rybne
KANI
rak
KAMPYO
suszona dynia
KAPPA
ogórek
KOMBU
rodzaj alg
MAGURO
tuńczyk
MA KAJIKI
Miecznik
MAKI SUSHI
rolowane sushi
MAKISU
mata do rolowania
MIRIN
słodka sake do gotowania
MISO DASHI
rodzaj zupy
MOMIGI OROSHI
ostra pasta pieprzowa
NIGIRI ZUSHI
ręcznie formowane sushi
NINJIN
marchew
NORI
prasowane algi
OSHIBORI
wilgotna goraca ściereczka (np.podawana w barze przed posiłkiem)
OTORO
tłusty kawałek tuńczyka
SABA
makrela
SAKE
wino ryżowe
SAKUDORI
sposób krojenia ryby
SANMAI OROSHI
technika filetowania ryby na trzy części
SASHIMI
surowa ryba
SENCHA
zielona herbata średniej jakości
SHAMOJI
drewniana łopatka do ryżu
SHIITAKE
grzyby
SHOYU
sos sojowy
SU
ocet ryżowy
SUDARE
inna nazwa dla makisu
SUIMONO
podstawa zupy
SUSHI-ZU
przyprawa do ryżu na bazie octu
TAKO
ośmiornica
TAMAGO
japoński omlet
TEMAKI-SUSHI
ręcznie rolowane sushi rożki
UNAGI
węgorz słodkowodny
WASABI
Zielony chrzan
ZARU
Bambusowy cedzak
Przejdź do strony głównej