Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Słownik
  • Przelewy24
  • Paynow
  • BLIK
  • Ilość produktów: 2010
  • Ilość kategorii: 199
  • Ilość promocji: 7
  • Ilość nowości: 156
  • Aktualnie klientów na stronie: 43
  • Sklep odwiedziło: 31842505 klientów
  • Sklep działa od: 04-11-2003

Słownik

Warto znać kilka japońskich nazw i zwrotów związanych z sushi.
Poniżej przedstawiamy krótki słownik. 

AGE 
smażone Tofu 
AKAMI 
Ciemne mięso z środka ryby 
ANAGO 
węgorz 
BANCHA 
rodzaj herbaty 
CHA 
herbata 
CHIAI 
ciemno zabarwiony kawałek mięsa rybiego 
CHIRASHI ZUSHI 
"rozsiane sushi" 
CHUTORO 
tłusty tuńczyk 
DAIKON 
japońska rzodkiew 
DASHI 
rosół rybny 
ENGAWA 
mięso na płetwach ryby płaszczki 
FUTO-MAKI 
grube rolowane sushi 
GARI 
marnowany imbir 
GOMA 
sezam 
GOMAI OROSHI 
technika filetowania ryby na pięć części 
GOMOKU ZUSHI 
mieszane "rozsiane sushi" 
GUNKAN MAKI 
sushi"Okręt Wojenny" 
GYOKURU 
zielona herbata najlepszej jakości 
HAKO ZUSHI 
skrzyneczkowe sushi prasowane 
HAMACHI 
młoda ryba żółty ogon 
HANGIRI 
drawniana (cedrowa) miska 
HASHI 
pałeczki 
HASHI OKI 
podstawka pod pałeczki 
HASHIRA 
część skorupiaka 
HIRAME 
halibut 
HOCHO 
nóż 
HOSO-MAKI 
małe rolowane sushi 
IKA 
Kałamarnica 
IKURA 
kawior łososiowy 
INARI-SUSHI 
smażone nadziewane torebeczki tofu 
ITAME 
mistrz sushi 
KAMABOKO 
ciasto rybne 
KANI 
rak 
KAMPYO 
suszona dynia 
KAPPA 
ogórek 
KOMBU 
rodzaj alg 
MAGURO 
tuńczyk 
MA KAJIKI 
Miecznik 
MAKI SUSHI 
rolowane sushi 
MAKISU 
mata do rolowania 
MIRIN 
słodka sake do gotowania 
MISO DASHI 
rodzaj zupy 
MOMIGI OROSHI 
ostra pasta pieprzowa 
NIGIRI ZUSHI 
ręcznie formowane sushi 
NINJIN 
marchew 
NORI 
prasowane algi 
OSHIBORI 
wilgotna goraca ściereczka (np.podawana w barze przed posiłkiem) 
OTORO 
tłusty kawałek tuńczyka 
SABA 
makrela 
SAKE 
wino ryżowe 
SAKUDORI 
sposób krojenia ryby 
SANMAI OROSHI 
technika filetowania ryby na trzy części 
SASHIMI 
surowa ryba 
SENCHA 
zielona herbata średniej jakości 
SHAMOJI 
drewniana łopatka do ryżu 
SHIITAKE 
grzyby 
SHOYU 
sos sojowy 
SU 
ocet ryżowy 
SUDARE 
inna nazwa dla makisu 
SUIMONO 
podstawa zupy 
SUSHI-ZU 
przyprawa do ryżu na bazie octu 
TAKO 
ośmiornica 
TAMAGO 
japoński omlet 
TEMAKI-SUSHI 
ręcznie rolowane sushi rożki 
UNAGI 
węgorz słodkowodny 
WASABI 
Zielony chrzan 
ZARU 
Bambusowy cedzak 

Przejdź do strony głównej
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej możesz znaleźć w naszej Informacji o cookies .
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ