Noże wykute w technice monosteel z jednego kawałka stali. W procesie hartowania różnicowego poprzez nakładanie gliny na grzbiet ostrza spowalnia się schładzanie tej części noża. W efekcie otrzymujemy część ostrza z krawędzią tnącą o dużej twardości, zaś część środkowa i grzbiet są dużo miększe zapewniając klindze elastyczność. Na styku dwóch części o różnej twardości powstaje przebarwienie - linia zwana hamon.
Ze względu na twardość 53 HRC noże Sekiyu raczej nie zadowolą profesjonalnych szefów kuchni. Są one jednak bardzo ostre i stosunkowo długo utrzymują krawędź, przy czym można je łatwo naostrzyć na japońskich kamieniach wodnych. Bez wątpienia świetnie sprawdzą się w domowej kuchni. Ponieważ cena ich jest bardzo przystępna stanowią świetny nabytek dla początkujących pasjonatów sztuki kulinarnej.
Uchwyt wykonany jest z drewna topoli zakończony plastikową skuwką. Jest to tradycyjny uchwyt japoński o przekroju w kształcie litery D przeznaczony dla osób praworęcznych.
Ostrze noża kształtem przypomina liść wierzby, stąd nazwa Yanagi co po japońsku oznacza wierzbę. Yanagi Sashimi to nóż do sushi i sashimi. Służy głównie do filetowania i krojenia ryby w cieniutkie plasterki. Yanagiba ma szlif jednostronny co świetnie sprawdza się przy obróbce ryb, jak również mięsa.
Cena adekwatna do jakości. Mam to szczęście że kupiłem go razem z Nakiri Sippu i mam porównanie za co zapłaciłem zarówno w tym jak i w tamtym nożu. Rozczarowało mnie wykończenie głowni na szlifierce ale sprawdza się przy mięsie. Nie do końca zeszlifowana rękojeść(różnica między skuwką a drzewem) i wgniecenie w ostrzu jak by ktoś uderzył nim o kant. Zalety- lekkość, łatwość ostrzenia no i cena. Mimo drobnych niedociągnięć jestem pod wrażeniem(jak i moja żona - boi się ich używać). To prawdziwy nóż japoński, szczerze polecam.
Nóż bardzo dobry dla początkującego sushimastera, idealny do użytku domowego. Niestety nie nadaje się do pracy ciągłej, ma za małą twardość i za szybko się tępi. Pracuję już nim pół roku i szykuję się do zmiany na twardszy. Polecam ten nóż.
nożyk lekki, dobrze leży, precyzyjny, dobra cena (amator)
Jestem szczęśliwym posiadaczem ów noża i polecam go każdemu- czy to amatorowi warzyw, smakoszowi sushi czy mistrzowi kuchni. Rewelacyjna jakość prosto z kuźni w Seki za rozsądną cenę. Łatwy do naostrzenia (choć mój używany jest dobre pół roku non-stop i nie nosi żadnych śladów zużycia) na kamieniu wodnym. Jego największe zalety to niewielki ciężar i duża wytrzymałość. Można zaryzykować stwierdzenie, że krawędź tnąca posiada hamon (choć taki 100% hamon to to nie jest ;) ) dzięki czemu nieźle trzyma wilgoć i dlatego bardzo łatwo kroi się nim sushi. Polecam raz jeszcze.
o tak mialem okazje popracowac trochu tym nozem i jestem zachwycony pewnie lezy w dloni tylko trzeba uwazac na palce bo ten noz na kosci sie nie zatrzyma
świetny nożyk dla początkujących fanów sushi-ostry jak brzytwa za przyzwoitą cene pozdrawiam:)
Doskonały nóż do sashimi za śmieszne pieniadze.Naprawdę warto,sprawdzony w boju z wynikiem pozytywnym.POLECAM
Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z zasadami opisanymi w regulaminie sklepu.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.