Noże wykute w technice monosteel z jednego kawałka stali. W procesie hartowania różnicowego poprzez nakładanie gliny na grzbiet ostrza spowalnia się schładzanie tej części noża. W efekcie otrzymujemy część ostrza z krawędzią tnącą o dużej twardości, zaś część środkowa i grzbiet są dużo miększe zapewniając klindze elastyczność. Na styku dwóch części o różnej twardości powstaje przebarwienie - linia zwana hamon.
Ze względu na twardość 53 HRC noże Sekiyu raczej nie zadowolą profesjonalnych szefów kuchni. Są one jednak bardzo ostre i stosunkowo długo utrzymują krawędź, przy czym można je łatwo naostrzyć na japońskich kamieniach wodnych. Bez wątpienia świetnie sprawdzą się w domowej kuchni. Ponieważ cena ich jest bardzo przystępna stanowią świetny nabytek dla początkujących pasjonatów sztuki kulinarnej.
Uchwyt wykonany jest z drewna topoli zakończony plastikową skuwką. Jest to tradycyjny uchwyt japoński o przekroju w kształcie litery D przeznaczony dla osób praworęcznych.
Deba to japoński nóż do krojenia i filetowania ryb, ale sprawdza się również przy obróbce innych mięs. Ze względu na grubość ostrza jest doskonały do oddzielania rybich głów i przecinania ości. Deba ma szlif jednostronny idealny do krojenia delikatnego mięsa ryb.
Czy poprzedni wystawiający recenzję na pewno miał styczność z tym nożem ? Recenzja nie dość, że mało kulturalna, to jeszcze do tego na wskroś nieprawdziwa.
Nóż kupiłem niedawno jednak postanowiłem używać go systematycznie. Jest bardzo ostry i dobrze leży w ręku. Nie należy go traktować jak noża europejskiego - tutaj wymagana jest inna technika, gdyż łatwo się skaleczyć (filmiki na You Tube) lub po prostu zepsuć kawałek mięsa. Generalnie służy mi do filetowania ryb i po nabraniu wprawy bardziej mi pasuje niż tradycyjny nóż do filetowania-daje mi więcej możliwości. Trzeba pamiętać, że górna połowa jest do filetowania a dolną lepiej użyć np. do obcinania głowy. W obu funkcjach nóż ten mnie nie zawiódł a ponieważ cena jest rozsądna w stosunku do jakości, bardzo go polecam. Może jedynym mankamentem jest to, że rękojeść nie jest zabezpieczona na skuwce od osadzania się resztek mięsa. Ale dla mnie to drobiazg.
Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z zasadami opisanymi w regulaminie sklepu.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.