Noże wykute w technice monosteel z jednego kawałka stali. W procesie hartowania różnicowego, poprzez nakładanie gliny na grzbiet ostrza, spowalnia się schładzanie tej części noża. W efekcie otrzymujemy część ostrza z krawędzią tnącą o dużej twardości, zaś część środkowa i grzbiet są dużo miększe zapewniając klindze elastyczność. Na styku dwóch części o różnej twardości powstaje przebarwienie - linia zwana hamon.
Ze względu na twardość 53 HRC noże Sekiyu raczej nie zadowolą profesjonalnych szefów kuchni. Są one jednak bardzo ostre i stosunkowo długo utrzymują krawędź, przy czym można je łatwo naostrzyć na japońskich kamieniach wodnych. Bez wątpienia świetnie sprawdzą się w domowej kuchni. Ponieważ cena ich jest bardzo przystępna stanowią świetny nabytek dla początkujących pasjonatów sztuki kulinarnej.
Uchwyt wykonany jest z drewna topoli zakończony plastikową skuwką. Jest to tradycyjny uchwyt japoński o przekroju w kształcie litery D przeznaczony dla osób praworęcznych.
Santoku - nóż japońskiego szefa kuchni. Jest to nóż ogólnego zastosowania do czego nawiązuje jego nazwa, Santoku po japońsku oznacza "trzy cnoty" - chodzi tu o warzywa, ryby i mięso. Jest doskonałym nożem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb a także świetnie sprawdza się jako nóż do warzyw. Santoku przypomina nieco japoński nóż Gyuto, ale jest bardziej "przysadzisty" a ostrze ma mniejszą krzywiznę co ułatwia siekanie.
Fajny nóż do domowego użytkowania. Użytkuję go już ponad rok . Łatwy w ostrzeniu choć długo "nie trzyma" ostrości. Polecam do użytku amatorskiego.
mam ten noz od 5 lat! nie ostrzylam go ani razu i nadal jest ostry jak brzytwa, to jakis ewenement! myje go w zmywarce, wiec potrzebuje drugi, bo przylapalam sie na tym, ze wszystko chce kroic tylko nim
całkiem całkiem ale po tygodniu pracy z nim trzeba było ostrzyć. ale czego za tą cene można sie spodziewać
Doskonały nóż; ostry, ma wyśmienite cięcie; w zasadzie sam kroi. Trzeba uważać jeśli nie ma się doswiadczenia bo można sobie cos przez przypadek odciąć.
Nóż niezły ale bez rewelacji.Jakość dorównuje cenie.Idealny dla początkujących "kuchcików" i gospodyń .
Nóż ostry. Dość długo utrzymuje ostrość. Nawet po cięciu sporych ryb. Rewelacyjnie lekki. Dobrze wykonany. Szkoda tylko że grubość ostrza jest niewielka.
rewelacyjny noz. do krojenia doslownie wszytkiego sie nadaje. bardzo ostry, dobrze lezy w dloni. polecam.
Dokładamy wszelkich starań, by opinie pochodziły od klientów, którzy używali produktu lub go nabyli. Opinie są zbierane, weryfikowane i publikowane zgodnie z zasadami opisanymi w regulaminie sklepu.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.