Sushi można jeść zarówno pałeczkami jak i palcami. Oba sposoby są jednakowo poprawne. Europejczykowi posługiwanie się pałeczkami może początkowo sprawić pewien kłopot. Ambitni będą zapewne walczyć z japońskimi sztućcami, natomiast leniuchy mogą spokojnie raczyć się sushi palcami. Dla najbardziej ambitnych zamieszczamy oryginalną japońską instrukcję. |
Sushi przekręcamy na bok i chwytamy kciukiem palcem wsakzującym i środkowym. |
Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Nie moczymy ryżu. Nietaktem jest gubienie ziaren ryżu w miseczce z sosem. |
Ostrożnie rozłamujemy pałeczki. |
Dolną pałeczkę umieszczamy we wgłębieniu między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym. |
Górną pałeczkę trzymamy pomiędzy kciukiem, palcem wskazującym a środkowym. |
Sushi przekręcamy na bok i pewnie w całości chwytamy pałeczkami. |
Koniec obłożenia delikatnie zanużamy w miseczce z sosem sojowym. Pamiętamy by starać się nie moczyć ryżu. |