Nigiri-sushi
Nigiri sushi (jap. 握り寿司, nigirizushi) to jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych rodzajów sushi. Składa się z dwóch głównych elementów:
- Uformowany kawałek ryżu – specjalny, lekko klejący ryż do sushi (shari), doprawiony octem ryżowym, cukrem i solą, formowany w dłoni lub z pomocą specjalnych foremek w podłużny kształt.
- Plasterek ryby lub innego dodatku – najczęściej surowej ryby (np. tuńczyka, łososia, halibuta), ułożony na wierzchu ryżu. Czasem składnik jest lekko opalany (aburi), gotowany lub marynowany.
Dodatkowo:
-
Niektóre nigiri są przewiązane cienkim paskiem nori (suszonego wodorostu), aby składnik trzymał się ryżu (np. w przypadku omletu tamago lub węgorza unagi).
-
Często serwuje się je z odrobiną wasabi pomiędzy ryżem a rybą, choć w nowoczesnych wersjach czasem się to pomija.
-
Nigiri podaje się zazwyczaj z sosem sojowym, marynowanym imbirem (gari) i wasabi jako dodatkami.
To danie cenione za prostotę i elegancję – pozwala w pełni docenić jakość ryby oraz umiejętność sushi mastera.
Poniżej dla przykładu przepis na Nigiri z łososiem.
Składniki na 8 sztuk:
- 150 g świeżego filetu z Łososia,
- 2 łyżeczki Wasabi,
- 1/2 porcji ryżu (przepis w dziale "Jak przygotować ryż"),
- 1 mała cytryna,
- sos sojowy,
- imbir w zalewie.
Czas przygotowania ok. 30 minut, 1 sztuka 380 kJ (90 kcal).
Jak to robimy?
Filet z łososia oczyścić z ewentualnych ości za pomocą pęsety, ciemne części odciąć. Następnie zawijamy łososia w folię aluminiową i na godzinę wkładamy do zamrażarki, łatwiej będzie nam kroić cienkie plasterki. Wycinamy 8 możliwie równych cienkich plasterków o wymiarach ok. 3 x 5 cm. Pamiętamy żeby ciąć skośnie do "słojów". Kawałki ryby osuszamy za pomocą papieru kuchennego i smarujemy jednostronnie niewielką ilością pasty z Wasabi. Ryż formujemy wilgotnymi rękami w podłużne kluski w kształcie spłaszczonego walca, możemy do formowania użyć specjalnych foremek do Nigiri dostępnych w naszej ofercie. Kawałki ryby posmarowaną stroną do góry kładziemy na lewej dłoni, dokładamy ryżową kluskę i lekko dociskamy. Sushi obracamy i ostrożnie naciskając od góry nadajemy odpowiedni kształt. Cytrynę płuczemy gorącą wodą i osuszamy. Z środkowej części wycinamy 4 cieniutkie plasterki, które kroimy na pół. Przystrajamy cząstkami cytryny i układamy dekoracyjnie na prostokątnym talerzu. Serwujemy z sosem sojowym, pastą Wasabi i młodym marynowanym imbirem (gari).
Bardzo dobrze smakuje również z wędzonym łososiem.
Przejdź do strony głównej




