Seria noży RYOMA SAKAMOTO została wykonana ze stali SK-85 i zahartowana do 60 HRC. Część ostrza pozostała surowa, niewypolerowana i czarna. Przepiękna jasna rękojeść z drewna honoki jest ozdobiona pierścieniem przypominającym róg jelenia.
Santoku to japoński brat zachodniego noża szefa kuchni. Jego nazwę tłumaczy się jako „trzy zalety”, ewentualnie „trzy cnoty”. Nie bez powodu – nóż ten, z wyglądu stanowiący skrzyżowanie typowego noża szefa kuchni z tasakiem, jest wielofunkcyjny. Sprawdzi się podczas krojenia mięsa, ryb i warzyw.
Seria noży inspirowana postacią historyczną, osobą samuraja z miasta Tosa, który w epoce Meiji walczył o lepsze, nowoczesne życie dla wszystkich obywateli Japonii. Noże z serii RYOMA SAKAMOTO (tak właśnie nazywał się ów samuraj) mają charakterystyczną klingę, w połowie surową i czarną, w połowie wypolerowaną. Czarna część ma za zadanie zapobiegać przywieraniu krojonych produktów a oszlifowana ukazuje ostrość stali węglowej SK-85. Noże są zahartowane do wysokiego poziomu 60 HRC. Jasna rękojeść z drewna honoki została ozdobiona pierścieniem z tworzywa przypominającym róg jelenia. Duża zawartość węgla w stali sprzyja powstawaniu na ostrzu patyny i z czasem powoduje jego ściemnienie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.