Masahiro Takohiki o długości ostrza 210mm to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóż Takohiki podobnie jak Yanagiba jest najczęściej stosowany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając precyzyjne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, ukazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - istotny i ceniony szczegół w kuchni japońskiej.
Najważniejsze cechy noża Takohiki to:
Noże z tej linii wykonane zostały z pochodnej VG-10, molibdenowo-wanadowej, wysokowęglowej, nierdzewnej stali zwanej AUS-8 HIGH CARBON, która została poddana trójstopniowemu procesowi hartowania aż do osiągnięcia twardości 58-59 HRC. Każde ostrze zostało doprowadzone do perfekcji przez rzemieślników z ponad 30 letnim doświadczeniem, wynosząc noże Masahiro do poziomu niebywałej ostrości.
Rękojeść została wykonana z charakterystyczną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
Uwaga! Noże z serii MS-8 występują z dwoma różnymi logotypami (napisy w alfabecie japońskim lub łacińskim).
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.