Japoński nóż kuchenny Santoku 170 mm z serii SHIUN VG-2
Nóż Santoku to bezwzględny kuchenny wojownik gotowy spełnić każde Twoje życzenie. Japońskie słowo „santoku” można z grubsza przetłumaczyć jako „trzy cnoty”, co odnosi się do wszechstronności tego stylu noża i rodzaju cięć, w jakich jest on doskonały (krojenie w plastry, krojenie w kostkę i siekanie). Ostrze jest zwykle krótsze niż nóż szefa kuchni i o znacznie innej geometrii. Często twierdzi się, że nóż Santoku jest połączeniem noża szefa kuchni i nakiri, zapewniając korzyści obu. Wyższa ścianka zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne. Santoku jest idealnym towarzyszem podczas pracy z mięsem, rybami, warzywami i owocami. Z pewnością docenisz niezrównane właściwości noża, na przykład podczas krojenia cebuli. Ostrość ostrza zapewni minimalny wyciek płynu, a Twoje potrawy będą pełne soku i witamin. Dzięki wyselekcjonowanej stali VG-2 ostrze jest również bardzo łatwe w ostrzeniu
Materiał ostrza: Bardzo ostry rdzeń tnący wykonany z japońskiej stali VG-2, która jest bardzo dobrze zabezpieczona przed korozją. Japońska stal VG-2 charakteryzuje się wysoką ostrością przy twardości 59 +/- 1 Rockwella. Rdzeń z japońskiej stali VG-2 jest umieszczony pomiędzy 2 warstwami stali nierdzewnej AUS-2. Japońska stal VG-2, znana również jako V Gold 2, to wysokiej jakości stal nierdzewna stosowana głównie w sztućcach. Stal ta jest popularna wśród producentów noży i kolekcjonerów noży ze względu na swoje właściwości i doskonałe parametry użytkowe. Stal VG2 należy do grupy stali zwanych „stalami proszkowymi”. Stale te wytwarza się w procesie zwanym metalurgią proszków, który polega na mieszaniu drobno rozdrobnionego proszku stalowego i prasowaniu go pod wysokim ciśnieniem i temperaturą. Proces ten pozwala uzyskać wysoce jednorodną konstrukcję stalową oraz zwiększyć jej wytrzymałość i odporność.
Stal VG-2 jest często używana w połączeniu z innymi materiałami stalowymi lub jako rdzeń noży laminowanych. Jest popularna wśród japońskich producentów noży, a wiele noży wykonanych ze stali VG2 zapewnia doskonałą równowagę pomiędzy twardością, trwałością i urabialnością.
Wykończenie ostrza: Ostrze zostało poddane uderzeniom młotka, co dało teksturowany wygląd tsuchime, który nadaje mu piękne wykończenie, a także zapobiega przyklejaniu się jedzenia do ostrza.
Rękojeść: Ośmiokątna rękojeść wykonana jest z tradycyjnego japońskiego drewna dębowego . Jest zawsze starannie, ręcznie polerowany, ma ergonomiczny kształt i został zaprojektowany z myślą o doskonałej kontroli dłoni. Nóż ten jest odpowiedni zarówno dla osób prawo- , jak i leworęcznych .
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.