Nóż wykuty tradycyjnymi metodami przez doświadczonego mistrza kowalstwa Sirou Kamo. Rdzeń wykonany jest z bardzo twardej stali Shirogami hartowanej do 61º w skali Rockwella. Warstwę rdzenia otacza 10 warstw miększej stali co sprawia, że ostrze jest elastyczne i stosunkowo łatwe do ponownego zaostrzenia. Stal Shirogami to jedna z historycznych stali wykorzystywanych niegdyś do produkcji samurajskich mieczy. Dzięki zastosowanej w rdzeniu stali Shirogami ostrze charakteryzuje się niezwykłą ostrością i bardzo długim trzymaniem krawędzi. Zachwycający jakością i wyglądem nóż z niepowtarzalnym damasceńskim wzorem zdobiącym klasyczne ostrze.
Dwustronnie ostrzony nóż wyposażony jest w tradycyjny uchwyt japoński o przekroju "kasztana" wykonany z palisandru ze skuwką z Pakkawood.
Ponieważ do wykonania noży użyto najwyższej jakości naturalnych materiałów, mogą wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co nadaje im wyjątkowości i niepowtarzalności.
Santoku - nóż japońskiego szefa kuchni. Jest to nóż ogólnego zastosowania do czego nawiązuje jego nazwa, Santoku po japońsku oznacza "trzy cnoty" - chodzi tu o warzywa, ryby i mięso. Jest doskonałym nożem do wszelkiego rodzaju mięs, ryb a także świetnie sprawdza się jako nóż do warzyw. Santoku przypomina nieco japoński nóż Gyuto, ale jest bardziej "przysadzisty" a ostrze ma mniejszą krzywiznę co ułatwia siekanie.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.