Przygotowanie ryżu do sushi
Podstawą sushi jest ryż.
Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po ugotowaniu pozostaje ziarnkowaty i lekko klejący.
Oto jak gotuje się ryż w Japonii.
Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po ugotowaniu pozostaje ziarnkowaty i lekko klejący.
Oto jak gotuje się ryż w Japonii.

Porcja na 4 osoby:
- Należy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, w naszym przypadku 250 g.
- Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta woda.
- Odstawić ryż na godzinę do odsączenia mieszając od czasu do czasu.
- Do szczelnie zamykanego garnka o grubym dnie wsypać ryż i dolać 300 ml wody.
- Gotować 2 min na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Nie zaglądać pod pokrywkę.
- Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min.
- Ugotowany ryż przełożyć do miski i pozostawić na 10 minut przykrywając mokrą ściereczką.
- Przygotować przyprawę Su:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- Lekko przestudzony ryż skropić równomiernie przygotowaną przyprawą Su jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką.
- Dobrze wymieszany ryż pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przejdź do strony głównej