Masahiro NEO Chef jest nożem o długości ostrza 180 mm. To najbardziej popularny typ noży i najczęściej wybierany przez klientów. Charakterystyczny kształt wywodzi się z kuchni francuskiej a wszechstronność tego ostrza potwierdzają zarówno profesjonalni kucharze jak i amatorzy codziennego gotowania. Nazwa „nóż Szefa kuchni” podkreśla fakt, że jest to podstawowe narzędzie używane do krojenia, szatkowania czy porcjowania. Nóż jest idealnie zbalansowany a rękojeść pewnie leży w każdej dłoni, zarówno w dużej jak drobnej. Świetne wyważenie ostrza i rękojeści pozwala na bardzo wydajne krojenie produktów, siekanie czy plastrowanie. Nawet przy długotrwałym operowaniu nożem dłoń się za bardzo nie męczy.
Linia Masahiro NEO łączy najlepszej jakości stal z tradycyjną europejską rękojeścią. Jest to nie lada gratka dla wszystkich oczekujących perfekcyjnej ostrości, japońskiego designu ostrza i tradycyjnego europejskiego uchwytu. Do produkcji tej serii została wykorzystana jedna z najlepszych stali, czyli stal proszkową *Super Gold 2.
Ostrza noży Masahiro NEO zakuwane są z 3 warstw stali, gdzie rdzeń to stal SG2 a zewnętrzna miękka warstwa to stal SUS410L. Dzięki takiemu wykonaniu na klindze tworzy się charakterystyczna linia zwana Katana-Edge. Zdobienie to pochodzi z tradycyjnego wyrobu mieczy japońskich. Z czasem linia ostrza może stać się trochę ciemniejsza co dodatkowo uwypukli dalekowschodni charakter noża.
Rękojeść noży wykonana jest z laminowanego drewna o przepięknym czarnym usłojeniu. Jest to drewno impregnowane żywicą, która świetnie zabezpiecza przed wilgocią. Uchwyt noża jest przymocowany do trzpienia za pomocą trzech nitów. Świetnie wyprofilowany kształt rękojeści jest ergonomiczny i wygodnie układa się w dłoni.
Noże są ostrzone w sposób asymetryczny 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co znacznie ostrzejsza.
* Stal proszkowa SG2 (Super Gold #2) o wysokiej zawartości chromu (do 16%) posiada świetną odporność na korozję. Powstaje ona w wyniku skomplikowanego procesu, w którym superdrobne nanocząstki stali są scalane razem, podgrzewane i formowane w pożądany kształt. Jest to metoda wytwórcza kompletnie odmienna od „tradycyjnego” wytopu i pozwala uzyskać stal o dużo lepszych parametrach użytkowych. Duża zawartość węgla (do 1,45%) pozwala zahartować nóż do wysokiej twardości dając ponadprzeciętną odporność na tępienie.
Made in Japan
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.