Japoński nóż uniwersalny Kiritsuke / Petty knife 150 mm z serii ZUIUN KIWAMI z powłoką DLC
Bardzo ostry nóż do warzyw i owoców Kiritsuke / Petty 150 mm to przydatna alternatywa dla dużego noża szefa kuchni, gdy potrzebne są precyzyjne cięcia, czyli na przykład siekanie fasolki szparagowej lub innych mniejszych warzyw i owoców. Nadają się również do nabijania i krojenia mięsa. Zaokrąglone ostrze umożliwia lekki ruch podczas cięcia. Jego ostrość jest idealna do przygotowywania wszelkiego rodzaju kanapek. Sztuka japońska i nowe technologie czynią ten nóż wyjątkowym i niepowtarzalnym. Dzięki temu, że czubek ostrza wzorowany jest na japońskim mieczu, nadaje się również do przygotowywania potraw wymagających użycia końcówki, a także do dekorowania potraw. Długie ostrze i 7-kątna rękojeść w stylu japońskim zapewnią doskonałą kontrolę podczas krojenia. Japońska sztuka, precyzja i nowe technologie sprawiają, że ten nóż wykonany ze stali damasceńskiej jest wyjątkowy i niepowtarzalny. Zuiun to specjalna edycja, która została wyprodukowana z okazji 100-lecia Kanetsugu.
Powłoka DLC (Diamond-Like Carbon) to powłoka stosowana do obróbki powierzchni różnych materiałów. Jest to cienka warstwa, którą nanosi się na powierzchnię w celu poprawy jej właściwości. Nazwa powłoki DLC pochodzi od jej podobieństwa do diamentu. Chociaż sama powłoka nie jest wykonana z diamentu, ma pewne podobne właściwości. Powłoka DLC składa się z amorficznej formy węgla i innych pierwiastków, takich jak wodór lub azot. To połączenie nadaje powłoce twardość i odporność. Powłoka DLC znajduje zastosowanie w różnorodnych gałęziach przemysłu, m.in. w motoryzacji i urządzeniach medycznych. Zalety powłoki DLC obejmują:
Powłokę DLC nanosi się metodą odparowania fizycznego lub odparowania chemicznego, podczas której na powierzchni materiału osadza się cienka warstwa węgla w wyższych temperaturach i pod niskim ciśnieniem.
Nóż Kiritsuke / Petty ZUIUN posiada bardzo ostry rdzeń tnący wykonany z japońskiej stali proszkowej SPG2, która jest bardzo dobrze zabezpieczona przed korozją. Japońska stal proszkowa SPG2 zapewnia długotrwałą ostrość przy twardości 63º w skali Rockwella. Rdzeń z japońskiej stali proszkowej SPG2 jest umieszczony pomiędzy 62 warstwami stali nierdzewnej, co zapewnia wyjątkową odporność i wytrzymałość. Doskonale wyważone, precyzyjnie zwężane ostrze o tradycyjnym japońskim kształcie z połyskującym damasceńskim mazerunkiem, który minimalizuje tarcie podczas cięcia i zapobiega przyklejaniu się przecinanego materiału do ostrza. Wzór przypominający zmarszczki na powierzchni wydm na pustyni, jest wyjątkowy, niepowtarzalny i stanie się symbolem Twojej indywidualności.
Ostrość: Hamaguriba (wypukła krawędź) Doskonała stal proszkowa SPG2 jest szlifowana w kształt „ hamaguriba ”, podobnie jak japońskie miecze. Gwarantuje to idealną ostrość i trwałość ostrza.
Obróbka cieplna: Proces Sub-Zero - specjalne chłodzenie ostrza do temperatury -70°C lub niższej, zapewnia wysoką twardość i wytrzymałość.
Siedmiokątny uchwyt w stylu japońskim wykonano z Pakkawood, prasowanego drewna klejonego pod wysokim ciśnieniem żywicą epoksydową. Pakkawood jest wodoodporne i całkowicie bezwonne, nie utlenia się i nie mięknie, praktycznie nie wymaga żadnej konserwacji. Noże Kanetsugu ZUIUN są idealnie wyważone co zapewnia wygodę pracy i zapobiega zmęczeniu dłoni.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.