Nóż kuchenny Dellinger Volcano Santoku Kiritsuke 180 mm
Nóż nadaje się do krojenia wszelkich produktów spożywczych, od warzyw i owoców po mięso. Japońskie słowo „santoku” można z grubsza przetłumaczyć jako „trzy cnoty”, co odnosi się do wszechstronności tego stylu noża i rodzaju cięć, w jakich jest on doskonały (krojenie, krojenie i siekanie). Ostrze noży santoku jest szersze niż innych noży szefa kuchni i ma inną geometrię, w tym przypadku górna krawędź ostrza jest prosta i prowadzi do ostrego czubka, który jest mniej zakrzywiony niż w przypadku noży typu gyuto. Ten ostro zakończony czubek jest typowy dla kiritsuke i nadaje mu elegancki i agresywny wygląd. Czubek ostrza kiritsuke jest bardziej spiczasty w porównaniu do innych japońskich noży kuchennych. To sprawia, że nóż jest bardziej wszechstronny, umożliwiając precyzyjne cięcia i skomplikowane techniki krojenia.
Ostrze noży serii Volcano składa się z rdzenia ze stali proszkowej 14Cr14MoVNb o twardości 62-64 w skali Rockwella, który jest umieszczony pomiędzy 72 warstwami stali damasceńskiej. Dzięki temu ostrze jest niezwykle trwałe, wytrzymałe i doskonale wyważone. Piękny damasceński wzór minimalizuje tarcie podczas cięcia i zapobiega przyklejaniu się ciętego materiału do ostrza.
Rękojeść wykonana jest z czerwono-czarnego laminatu epoksydowo-szklanego G10. Ozdobiona jest centralnym nitem mozaikowym. Potrójne nitowanie zapewnia doskonałą wytrzymałość, stabilność i połączenie ostrza z rękojeścią. Rękojeść jest starannie, ręcznie polerowana, ma ergonomiczny kształt i została zaprojektowana z myślą o doskonałym dopasowaniu do Twojej dłoni. G10 jest wodoodporny i całkowicie bezwonny, nie wymaga praktycznie żadnej konserwacji. Nie koroduje ani nie utlenia się z biegiem czasu, pozostanie tak samo twardy i solidny.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.