Piękny i bardzo unikatowy nóż Kiritsuke Olive Wood Damascus firmy Dellinger jest 67 warstwowy. W skomplikowanym procesie powstaje najwyższa jakość. W cieniuteńkich warstwach zmienia się twardość stali zawierającej różne części węgla. Te wykute z 67 warstw noże nie tylko niezwykle wyglądają są również ostre jak brzytwa.
Rdzeń ostrza wykonany jest z nadzwyczaj twardej stali VG-10, a zewnętrzne warstwy ze stali damasceńskiej chroniącej twardy rdzeń. Ta kombinacja stali pozwala zachować ostrość ostrza przez długi czas. Ostrze w japońskim stylu z błyszczącym damasceńskim wzorem Ladder minimalizuje tarcie tnące i zapobiega przyklejaniu się ciętego materiału do ostrza.
Klasyczny uchwyt o przekroju w kształcie litery D wykonany jest z pięknego drewna oliwnego i ozdobiony czerwonymi pierścieniami na końcach. Drewno oliwne jest bardzo atrakcyjne kolorystycznie i poszukiwane szczególnie przez producentów noży i artystów. Daje się doskonale polerować, jest mocne i trwałe. Słowem "piękno, które się nie starzeje".
Japońskie noże Kiritsuke to hybryda o długości Yanagiba oraz wysokości i profilu ostrza Usuba. Kompromisem jest ścięta pod kątem końcówka. Mogą być używane jako Yanagi do filetowania i krojenia ryb w cienkie plastry na sushi i sashimi, a także jako Usuba do warzyw. Nóż ten jest postrzegany jako nóż uniwersalny do przygotowywania dań tradycyjnej kuchni japońskiej. Noże Kiritsuke mogą być, jak yanagiba i usuba, zaostrzone jednostronnie. Wymaga to jednak od użytkowników większego doświadczenia. Zachodni kucharze preferują bardziej wszechstronne, dwustronnie zaostrzone noże zwane kiritsuke gyutos.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.