Kamień ceramiczny marki Masahiro. Idealny do osiągnięcia ekstremalnych ostrości japońskich noży kuchennych. Ostrzenie odbywa się na mokro a kamień przed użyciem należy namoczyć.
Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.
Kamień ostrzący Masahiro M-600/1000 Rough/Medium to płaski kamień na planie prostokąta o wymiarach 185x60x28mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 600 z jednej strony, wykorzystywany do ostrzenia bardzo tępych lub z uszkodzoną krawędzią tnącą noży oraz 1000 z drugiej używany do przywrócenia ostrości lekko stępionych ostrzonych noży. Kamień został osadzony na gumowej, antypoślizgowej podstawie. Przed użyciem kamień powinien być umieszczony na kilka minut w wodzie a w trakcie ostrzenia nie powinien pozostawać suchy.
Dla noży Masahiro zaleca następujący dobór gradacji:
#100 - #600 dla noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą,
#800 - #1000 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży,
#1500 - #3000 do końcowego wygładzania, polerowania.
Ziarnistość: #600/#1000
Wymiary
Długość: 185 mm
Szerokość: 60 mm
Wysokość: 28 mm
W zakładce Klipy filmowe prezentujemy film instruujący jak należy ostrzyć japońskie noże.
Made in Japan
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.