Kamień ceramiczny marki Masahiro. Idealny do osiągnięcia ekstremalnych ostrości japońskich noży kuchennych. Ostrzenie odbywa się na mokro a kamień przed użyciem należy namoczyć.
Kamienie są najlepszym sposobem do szlifowania, ostrzenia i polerowania krawędzi tnącej. Taką metodę wykorzystują również japońskie manufaktury produkujące noże.
Kamień ostrzący Masahiro S-1000 Medium to płaski kamień na planie prostokąta o wymiarach 180x50x17mm i gradacji (ilość ziaren, drobin ściernych na cm2) 1000 wykorzystywany do przywrócenia ostrości lekko stępionych, regularnie ostrzonych noży. Kamień o takiej gradacji jest podstawowym przyrządem do ostrzenia noży. Kamień został osadzony na podstawie z tworzywa wyposażonej w gumowe, antypoślizgowe stopki. Przed użyciem kamień powinien być umieszczony na kilka minut w wodzie a w trakcie ostrzenia nie powinien pozostawać suchy.
Dla noży Masahiro zaleca następujący dobór gradacji:
#100 - #600 dla noży bardzo tępych oraz z uszkodzoną krawędzią tnącą
#800 - #1000 dla regularnie ostrzonych, lekko stępionych noży
#1500 - #3000 do końcowego wygładzania, polerowania
Ziarnistość: #1000
Wymiary
Długość: 180 mm
Szerokość: 50 mm
Wysokość: 17 mm
W zakładce Klipy filmowe prezentujemy film instruujący jak należy ostrzyć japońskie noże.
Made in Japan
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.