Sushi to bardzo popularna, również w Polsce, japońska potrawa składająca się ze specjalnie przygotowanego ryżu i różnych dodatków: ryb, owoców morza, warzyw, zarówno surowych jak i gotowanych. Bardzo popularne dodatki to marynowane warzywa - marynowana rzodkiew oshinoko i tykwa marynowana kanpyo. Częstym dodatkiem do sushi jest japoński omlet tamago. Specjalny ryż do sushi po ugotowaniu jest doprawiany octem ryżowym z solą i cukrem lub gotową zaprawą octową do sushi. Do wykonania sushi niezbędny jest japoński chrzan wasabi, a do zawijania maki sushi arkusze wodorostów Nori. Sushi podaje się finezyjnie ułożone, przybrane ozdobną trawą Baran z miseczką sosu sojowego i marynowanym imbirem. Tradycyjnie sushi jemy pałeczkami lub po prostu palcami.
W dziale tym znajdziecie Państwo zestawy produktów do samodzielnego wykonania sushi niektóre wzbogacone o dodatkowe akcesoria takie jak: deski hiratai, komplety do podawania sushi, noże czy garnki do gotowania ryżu.
Oprócz zestawów do sushi oferujemy również zestawy do popularnych japońskich zup - Miso i Ramen. Miso-shiro to zupa na bazie pasty sojowej i bulionu dashi. Ramen - bardzo ostatnio popularny - to specjalny makaron z bulionem i różnymi dodatkami.