Sukiyaki

Porcja dla czterech osób.
Składniki:
  • 750 g wołowiny,
  • 12 grzybów np. suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
  • 4 pory,
  • 1/2 kapusty pekińskiej,
  • 250 g tofu,
  • 1 paczka ugotowanego makaronu sojowego,
  • 250 ml sosu Sukiyaki.
Sukiyaki

Czas przygotowania ok. 60 minut.

Jak to robimy?
Mieso kroimy na cienkie plasterki (najlepiej kroi się mięso lekko zamrożone). Kroimy kapustę - najpierw na pół, wycinamy głąb i kroimy na kwadraty o boku ok. 4 cm. Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm. Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w podłużne paski. Tofu kroimy w kostkę wielkości jednego kęsa.
Dzielimy wszystkie składniki na 4 równe porcje.
Rozgrzewamy grubą patelnię i nacieramy ją tłuszczem.
Porcję dla każdej osoby przygotowyjemy oddzielnie.
Najpierw wrzucamy pory, a po chwili mięso. Mieszając smażymy chwilę i dorzucamy pozostałe składniki. Smażymy, aż mięso zmieni kolor. Na koniec dolewamy czwartą część sosu Sukiyaki.
Porcję przekładamy na talerz, podajemy i natychmiast przygotowujemy następną.

Sos sukiyaki można również przygotować samemu z 1 filiżanki bulionu z ryby, 1/2 filiżanki sosu sojowego, 1/2 filiżanki mirinu i 1 łyżki cukru.
Kontynuuj