Nigiri-sushi

Składniki na 8 sztuk:
  • 150 g świeżego filetu z Łososia,
  • 2 łyżeczki Wasabi,
  • 1/2 porcji ryżu (przepis w dziale "Jak przygotować ryż"),
  • 1 mała cytryna,
  • sos sojowy,
  • imbir w zalewie.
Nigiri-sushi

Czas przygotowania ok. 30 minut, 1 sztuka 380 kJ (90 kcal).

Jak to robimy?
Filet zawijamy w folię aluminiową i na godzinę wkładamy do zamrażarki, łatwiej będzie kroić na małe kawałki. Filet z łososia oczyścić z ewentualnych ości za pomocą pincety. Ciemne części fileta odciąć. Filet pociąć skośnie do słojów na 8 możliwie równych kawałków o wymiarach ok. 3 x 5 cm. Kawałki ryby osuszyć za pomocą papieru kuchennego i posmarować jednostronnie pastą z Wasabi. 1 łyżkę ryżu formujemy wilgotnymi rękami w podłużne kluski ryżowe. Kawałki ryby posmarowaną stroną do góry kładziemy na lewej dłoni, dokładamy ryżową kluskę i lekko dociskamy. Sushi obracamy i ostrożnie naciskając od góry nadajemy odpowiedni kształt. Cytrynę płukać gorącą wodą i osuszyć. Z środkowej części wyciąć 4 cieniutkie plasterki, przepołowić. Przystrajamy krążkami cytryny i układamy dekoracyjnie na prostokątnym talerzu. Serwujemy z sosem sojowym , pastą Wasabi i młodym Imbirem.

Bardzo dobrze smakuje również z wędzonym łososiem.
Kontynuuj