Maki-sushi

Składniki na 24 sztuki:
  • 1 marchewka,
  • 1 ogórek ogrodowy ok. 100 g,
  • 3 łyżki wina ryżowego (Sake),
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki Wasabi,
  • 1/2 porcji ryżu (przepis w dziale "Jak przygotować ryż"),
  • 2 kawałki Nori,
  • japoński sos sojowy,
  • imbir w zalewie.
Maki-sushi

Czas przygotowania ok. 40 minut, 1 sztuka 120 kJ (30 kcal).

Jak to robimy?
Obieramy ogórka i marchewkę. Ogórka przepoławiamy i wycinamy miękki środek. Warzywa kroimy na ok. 5 mm paseczki. Do rondelka nalewamy wino ryżowe dodajemy cukier, sól i dwie łyżki wody, podgrzewamy nie doprowadzjąc do wrzenia. Pokrojoną marchewkę gotujemy pod przykryciem 1 minutę, dodajemy paseczki ogórka i marchewki po czym odstawiamy do wystygnięcia. Jednocześnie na rozgrzanej, dużej, pokrytej teflonem patelni bez użycia tłuszczu przypiekamy jednostronnie Nori aż zaczną aromatycznie pachnieć. Nori ostudzić i przeciąć na pół (można użyć nożyczek). Na tak przygotowane Nori nakładamy warstwę ryżu. Następnie układamy paski ogórka i marchewki na cienkiej warstwie Wasabi i zawijamy za pomocą bambusowej maty (Makisu). Utworzony w ten sposób rulon tniemy ostrym nożem na 8 kawałków. Kawałki Sushi układamy powierzchnią cięcia do góry. Posypujemy czarnym lub białym sezamem i gustownie przybrane podawajemy z sosem sojowym, pastą Wasabi i młodym Imbirem.

Jeśli dodamy ciemnego sezamu, warzywa dostaną ciekawego orzechowego smaku.
Kontynuuj