Podstawą sushi jest ryż. Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po ugotowaniu pozostaje ziarnkowaty i lekko klejący.
Oto jak gotuje się ryż w Japonii. |
 |
Porcja na 4 osoby:
-
Należy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, w naszym przypadku 250 g.
-
Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta woda.
-
Odstawić ryż na godzinę do odsączenia mieszając od czasu do czasu.
-
Do szczelnie zamykanego garnka o grubym dnie wsypać ryż i dolać 300 ml wody.
-
Gotować 2 min na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Nie zaglądać pod pokrywkę.
-
Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min.
-
Ugotowany ryż przełożyć do miski i pozostawić na 10 minut przykrywając mokrą ściereczką.
-
Przygotować przyprawę Su:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
wszystko dokładnie wymieszć, zagotować a następnie ostudzić.
-
Lekko przestudzony ryż skropić równomiernie przygotowaną przyprawą Tsu jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką.
-
Dobrze wymieszany ryż pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
|
 |
|