Gotowanie ryżu

Podstawą sushi jest ryż.
Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po ugotowaniu pozostaje ziarnkowaty i lekko klejący.

Oto jak gotuje się ryż w Japonii.
Gotowanie ryżu
Porcja na 4 osoby:
  1. Należy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, w naszym przypadku 250 g.
  2. Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta woda.
  3. Odstawić ryż na godzinę do odsączenia mieszając od czasu do czasu.
  4. Do szczelnie zamykanego garnka o grubym dnie wsypać ryż i dolać 300 ml wody.
  5. Gotować 2 min na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Nie zaglądać pod pokrywkę.
  6. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min.
  7. Ugotowany ryż przełożyć do miski i pozostawić na 10 minut przykrywając mokrą ściereczką.
  8. Przygotować przyprawę Su:
    • 2 łyżki octu ryżowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    wszystko dokładnie wymieszć, zagotować a następnie ostudzić.
  9. Lekko przestudzony ryż skropić równomiernie przygotowaną przyprawą Tsu jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką.
  10. Dobrze wymieszany ryż pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kontynuuj