Gotowanie ryżu

Podstawą sushi jest ryż.
Idealny jest specjalny japoński ryż do sushi, który po ugotowaniu pozostaje ziarnkowaty i lekko klejący.

Oto jak gotuje się ryż w Japonii.
Gotowanie ryżu
Porcja na 4 osoby:
  1. Należy odmierzyć odpowiednią ilość ryżu, w naszym przypadku 250 g.
  2. Wsypać ryż do sitka i płukać pod bieżącą wodą do czasu, aż zacznie spływać czysta woda.
  3. Odstawić ryż na godzinę do odsączenia mieszając od czasu do czasu.
  4. Do szczelnie zamykanego garnka o grubym dnie wsypać ryż i dolać 300 ml wody.
  5. Gotować 2 min na dużym ogniu następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Nie zaglądać pod pokrywkę.
  6. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min.
  7. Ugotowany ryż przełożyć do miski i pozostawić na 10 minut przykrywając mokrą ściereczką.
  8. Przygotować przyprawę Su:
    • 2 łyżki octu ryżowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka soli,
    wszystko dokładnie wymieszć, zagotować a następnie ostudzić.
  9. Lekko przestudzony ryż skropić równomiernie przygotowaną przyprawą Tsu jednocześnie mieszając płaską drewnianą łyżką.
  10. Dobrze wymieszany ryż pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kontynuuj

...jest pusty

Hurtownia
Hurtownia internetowa
sushi-profi.pl
taisan.pl

Oferta dla sushi-barów i restauracji
506 091 132

Katalog do pobrania
Paczkomaty InPost
Waluty
Producenci
Polecamy